Focusgroep verslag

Betreft Focusgroep activiteit Toetsen en examineren’ 
Methode Bijeenkomst
Periode 14 november 2024 
Voorzitter werkgroep Marcel Dol 
Feedback namens scholen
8
Doelen
Uitbreiden ondersteunende typen toetsen en resultaten 

Verbeteren processen rondom uitwisselen normering 

Vraagstelling 
  • Welke typen toetsen zijn voor jouw school relevant om uit te wisselen, zodat deze beschikbaar zijn in het LAS of dashboard? 
  • Welke typen scores/resultaten zou je in het LAS of dashboard toegankelijk willen hebben? 
  • Wat bepaalt de keuze of je normeringen inzichtelijk wil hebben in een LAS/dashboard of via een zogenaamde “deeplink”? 

Inzichten | typen toetsen en resultaten

Voor de drie scholen uit het primair onderwijs zijn vooral methodetoetsen en volgsysteemtoetsen relevant om uit te wisselen. (Methode)-ongebonden en diagnostische toetsen zijn niet relevant om uit te wisselen.   
Binnen het voortgezet onderwijs zijn vooral het centraal examen, gestandaardiseerde schoolexamens, volgsysteem-, methode- en overgangstoetsen relevant om uit te wisselen. Een deel van de scholen geeft aan dat sociaal-emotionele testen, eigen , (methode-)ongebonden en diagnostische toetsen ook relevant zijn om uit te wisselen.  
Gemist wordt nog om psychologische toetsen en testen, applicaties zoals Forms van Microsoft 365 en examenproeven (CSPE) uit te kunnen wisselen. Aandacht wordt gevraagd voor de behoefte om eigen toetsen te kunnen labelen. De scholen geven aan hun labeling nog te delen.  
Privacy en bijbehorende wetgeving wordt als voornaamste reden gegeven voor terughoudendheid in het vastleggen van toetsresultaten in een LAS of dashboard. Daarentegen wordt ook benoemd dat het wel waardevol is om zoveel mogelijk in te zien en het vooral belangrijk is dat dit op één centrale plek staat. 

Inzichten l normering

Het is wenselijk om alle voorgelegde typen scores in het LAS of dashboard toegankelijk te hebben. Dit gaat om de tijdsduur, aantal goed, aantal fout, percentage goed, scorepunten en de vaardigheidsscore. 
Van de typen resultaten willen scholen vooral graag Grade0.0-10.00, PassOrFail, Grade0-10, OVG en Percentiel toegankelijk hebben in het LAS of dashboard. Aandacht wordt gevraagd voor het mogelijk wegvallen van DLE.  
De focusgroep mist typen resultaten zoals het gebruik van hulpmiddelen, NT2 achtergrond, andere letters dan OVG, fase-scores, ingevulde rubrics en langere antwoorden en feedback.    
Er is verschil van behoeften of normeringen inzichtelijk via een zogenaamde deeplink of in het dashboard/LAS moeten zijn. Als voordeel van deeplinks wordt genoemd dat het dashboard overzichtelijk blijft. Nadelen van deeplinks zijn dat alle informatie op een plek staat, normeringen gebruikt worden om vanuit het LAS naar andere applicaties uit te wisselen en dat deeplinks niet handig zijn in de communicatie met ouders.