Klankbordgroep verslag

Betreft Klankbordgroep activiteit ‘Toetsen en examineren’
Methode Bijeenkomst
Periode 4 februari 2025
Voorzitter werkgroep Marcel Dol
Feedback namens scholen en leveranciers
9
Doelen
Uitbreiden ondersteunende typen toetsen en resultaten. Verbeteren processen rondom uitwisselen normering.
Vraagstelling  Welke typen toetsen zijn voor jouw organisatie relevant om uit te wisselen, zodat deze beschikbaar zijn in het LAS of dashboard? 
  Welke typen scores/resultaten zou jouw organisatie in het LAS of dashboard toegankelijk willen hebben? 
  Wat bepaalt de keuze of je normeringen inzichtelijk wil hebben in een LAS/dashboard of via een zogenaamde “deeplink”? 

Inzichten l typen toetsen en resultaten

Doorstroomtoetsen, sociaal-emotionele testen, methode- en overgangstoetsen zijn het meest relevant om uit te wisselen in een LAS of dashboard. Toetsen die minder geschikt zijn om uit te wisselen, zijn deels sectorspecifiek. Eigen (gemaakte) toetsen blijken bij aanwezigen van de bijeenkomst het minst relevant voor uitwisseling. Sommigen leek dit wel nuttig om zo alle puzzelstukken in beeld te hebben, een enkeling vond uitwisseling van al deze typen toetsten in zijn geheel niet nodig; een nadere toelichting hierop is niet gegeven.  
Besproken wordt of ‘zachte’ beoordelingen zoals inzet, motivatie en houding onder sociaal-emotionele of enkel onder gestandaardiseerde testen vallen, en of het wenselijk is deze ook uit te kunnen wisselen. Daarnaast wordt gesproken over het kunnen uitwisselen van (antwoorden op) open vragen. Er wordt geopperd of het kunnen uitwisselen van tevredenheidstesten tot de mogelijkheden behoord. Hierbij wordt gedacht aan schoolveiligheid, de prestaties van de docent etc.   
Overwegingen om typen toetsen/resultaten niet uit te (willen) wisselen, is de privacy van een leerling. Een bijkomend tegenargument is het (niet) kunnen interpreteren van de resultaten zonder context. Hierbij wordt gedacht aan het type toets, moment in de opleiding, of er vergelijkingsmateriaal is, maar ook hoe anderen de toets hebben gemaakt. Men vindt ook dat bijvoorbeeld mondelinge toetsen niet gemakkelijk (automatisch) in een systeem kunnen worden verwerkt.  
Aanwezigen van deze bijeenkomst beschrijven dat het goed is om het uitwisselen mogelijk te maken, zolang dit relevant is voor het algehele toetsbeeld. Uiteindelijk is het echter aan de leerkracht of docent om te kiezen of uitwisseling wel of niet plaatsvindt. De verbinding wordt ook gelegd met een andere werkgroep van Edu-V: Evalueren leervoortgang en -resultaten.  

Inzichten l normering

Opvallend is dat alle voorgelegde typen scores als relevant worden beschouwd om uit te wisselen. De typen aantal fout en ‘aantal goed komt als minst relevant naar voren.    
Dit geldt ook voor de voorgelegde typen resultaten. Het percentiel wordt als meest relevante beoordelingstype ervaren. Besproken wordt dat het type voldaan/niet voldaan (PassOrFail) prettig is om te gebruiken voor de voortgang van het leerproces, omdat het daar in hoofdlijnen om draait en de juiste focus kan geven. Het percentiel is vooral belangrijk om te kunnen vergelijkenDit laatste type is tijdens de implementatie-fase van de najaarsrelease nog toegevoegd ter ondersteuning. 
‘Tijd’ en ‘gebruiksvriendelijkheid’ worden als belangrijke factoren gegeven bij de keuze of het wenselijk is om normeringen/detailrapportages in een LAS/dashboard te hebben of via een zogenaamde deeplink naar het toetsportaal. Men wil zo snel mogelijk bij de resultaten komen in plaats van tussen verschillende systemen te moeten wisselen.  

 

Benoemd wordt ook het eigenaarschap van de data, het kunnen vergelijken met je eigen doelgroep en het voorkomen van mogelijke interpretatiefouten door de gegevens in de omgeving van de toetsaanbieder te bekijken. Er wordt ook veel belang gehecht aan de balans tussen gegevensuitwisseling en het doorlinken. Vanuit Edu-V wordt beide gefaciliteerd, de leveranciers bepalen wat in welke type koppelingen het beste past. Benoemd wordt dat het prettig is om gemakkelijk een laag dieper te kunnen kijken, hetzij in het LAS/dashboard of de omgeving van de toetsaanbieder.  

 

De klankbordgroep mist typen scores/resultaten zoals de antwoorden op open vragen. Klankbordgroepleden melden dat voor de antwoorden op open vragen het mogelijk zou moeten zijn om deze in te zien in de omgeving van de toetsaanbieder via een zogenaamde deeplink vanuit het LAS of het dashboard.