Klankbordgroep verslag

Betreft Klankbordgroep activiteit Evalueren leervoortgang en -resultaten’ 
Methode Bijeenkomst
Datum 13 februari 2025
Voorzitter werkgroep Marcel Dol
Feedback namens scholen en leveranciers
21
 
Doelen
Verrijken en prioriteren van de belangrijkste inzichten uit de marktverkenning
Vraagstelling  Wat is de waarde van een dashboard voor begeleiders op basis van de groepscontext?
  Draagt een gestandaardiseerde set leerdoelen en werkvormen bij aan waardevolle inzichten over de voortgang?
  Is vakoverstijgend inzicht over de activatie en het gebruik van leermiddelen waardevol?

Inzichten l dashboard

De klankbordgroep was het grotendeels met de stelling eens dat vakoverstijgend inzicht in procesdata uit (digitaal) oefenmateriaal een waardevolle toevoeging is voor begeleiders.
De redenen hiervoor zijn dat vakoverstijgend inzicht een goed overkoepelend beeld geeft. Hierdoor wordt de begeleiding gerichter gegeven, herkennen scholen de behoefte aan een vakoverstijgend dashboard, is benchmarken waardevol en sluit dit aan bij de ontwikkelingen rondom digitalisering. De kritische noot hierbij is dat de manier en de context van het meten uitmaken. Er wordt gewaarschuwd voor klasse(groep)-effecten en uitsluitend relatief normeren of vergelijken.
De klankbordgroepleden verschillen van mening over de stelling of een begeleider het gebrek aan vakinhoudelijke context kan compenseren door inzicht van de groepscontext. De stelling is bewust scherp geformuleerd ten behoeve van een verdiepend gesprek.
Tijdens het toelichtende gesprek wordt duidelijk dat een begeleider de vakinhoudelijke context niet moet willen compenseren. De rol van de begeleider dient juist een aanvulling te zijn op de leerkracht of docent. Het overkoepelend dashboard draagt bij aan een vollediger inzicht over de voortgang van de leerling.

 

Een ander geluid uit de groep is dat een leerling het maximale uit zichzelf moet halen en het niet uitsluitend gaat om zijn of haar prestaties in verhouding tot de rest van de klas. Benoemd wordt dat het belangrijk is om verschillende groepen te vergelijken, niet alleen binnen de klascontext, maar ook tussen verschillende klassen op school en op landelijk niveau. Het is goed om groepspatronen te herkennen en daarop in te spelen. Daarnaast wijst een groepslid op het belang van het correct interpreteren van de feedback en daarbij rekening te houden met de verschillen tussen de onderwijssectoren.

Inzichten l gestandaardiseerde set leerdoelen en werkvormen

Alle aanwezige scholen en leveranciers van deze bijeenkomst vinden dat overkoepelend inzicht van voortgangsgegevens uit verschillende bronnen een waardevolle toevoeging is voor leerkrachten, docenten, leerlingen en studenten. Er wordt toegelicht dat metadatering van voortgangsgegevens met een gemeenschappelijke set leerdoelen vooral voor deze doelgroep meerwaarde heeft.
De kanttekening die de groep hierbij maakt is dat de data wel goed geduid moeten kunnen worden en dit (te) complex kan zijn zonder begeleiding. In de groep geeft iemand aan dat het eerder een noodzaak is om over deze gegevens te beschikken met de huidige uitdagingen en het ook van belang is bij het overgaan naar een andere lesmethode.

 

Het is nodig dat alle partijen bereid zijn om hun data te willen delen en deze worden opgenomen in het LAS of ELO. Het kan een bewuste keuze zijn van leveranciers om bepaalde gegevens niet te delen. Genoemd is de toegevoegde waarde van benchmarking, ofwel ten opzichte van landelijke benchmarks, of tussen locaties binnen een scholengroep. Benoemd wordt door een organisatie dat zij juist een trend merken, waarbij scholen graag zelf de leerdoelen willen beheren.

Tijdens de discussie in de groep komt ook naar voren dat de kwaliteit van leermateriaal van groot belang is. De leden blikken daarbij vooruit op een toekomst waarbij het onderwijs mogelijk uitsluitend digitaal is, hoewel de meningen daarover verschillen. Men geeft aan dat binnen uitgevers vaak meer informatie beschikbaar is dan in een overkoepelend dashboard.

 

Iemand in de groep benadrukt het belang om het dashboard niet te generiek te maken en niet te snel informatie achter de deeplinks te verbergen. Vanuit het PO geeft men aan dat er de behoefte is om op doelniveau inzichten te hebben, zodat de leervoortgang van een kind op een meer overkoepelend niveau wordt bekeken. Een kind kan bij meerdere vakken tegen dezelfde probleempatronen aanlopen, waardoor je de onderliggende obstakels zo dus beter kunt begrijpen.

Inzichten l activatie en gebruik van leermiddelen

Vrijwel alle aanwezige scholen en leveranciers van deze bijeenkomst geven aan dat vakoverstijgend inzicht in activatie en gebruik van leermiddelen een waardevolle toevoeging is voor kwaliteitsmedewerkers en leermiddelencoördinatoren. In de toelichting op de stelling benadrukt iemand dat het gaat om zowel activatie als gebruik en deze informatie vooral bedoeld is voor evaluatie van het leermiddelen- en/of digitaliseringsbeleid.
Voor zowel preventie als vroegsignalisering is het waardevol om op tijd knelpunten te signaleren. Aangegeven wordt ook dat het inzicht geeft of leermiddelen effectief zijn en voor de kostenverantwoording, de meningen daarover verschillen. Daarentegen wordt aangehaald dat dit binnen sommige organisaties een lage prioriteit heeft en dat er andere bronnen zijn die waardevollere informatie over een leerling of student geven. Privacy en toegangsbeheer vindt men belangrijk.
Een uitgever zegt al over deze informatie te beschikken, maar alleen van hun eigen materiaal en van hun eigen lesmethoden. Dit betreft dus geen informatie die vanuit verschillende leveranciers wordt gedeeld, maar informatie van één leverancier.

Inzichten l prioritering

De meningen lopen uiteen over welk onderwerp het meest belangrijk of urgent is om op te pakken door Edu-V, waardoor de onderwerpen op de rangschikking redelijk dicht bij elkaar uitkomen.
De gestandaardiseerde set van leerdoelen en werkvormen is het vaakst op de eerste plek gezet. Het dashboard voor begeleiders o.b.v. de groepscontext is het vaakst op de tweede plek gezet. Het onderdeel activatie en gebruik van leermiddelen is het vaakst op de derde plek gezet. Wel van belang is om te vermelden dat alle drie de bevindingen ook op alle andere plekken in de rangschikking zijn geplaatst door aanwezige scholen en leveranciers.
Men benadrukt wel dat de onderwijsachtergrond- en sector meespelen bij de beoordeling van deze stellingen, vanwege verschillende belangen en perspectieven.
Tot slot laat iemand vanuit de onderwijssector weten dat een school graag zelf over de data wil beschikken en nu met PowerBI aan de slag is.

 

Enkele uitgevers en ELO partijen zijn aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Huidige overkoepelende dashboards bevatten alleen procesinformatie van eigen materiaal en toetscijfers, maar nog geen procesinformatie van uitgevers. Genoemd wordt dat buiten Nederland al wordt gewerkt met badging-systemen en persoonlijke wallets. Hiermee heeft een (MBO) leerling controle over zijn eigen dossier en zo wordt de (internationale) leerling-mobiliteit verbeterd.