Basispoort is al jaren een onmisbare schakel binnen het primair onderwijs. Als grootste platform voor digitale toegang in scholen, zorgt Basispoort ervoor dat leerlingen en docenten eenvoudig en veilig toegang hebben tot educatieve content. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Basispoort een van de twee implementatiepartners is van Edu-V. Net als Stichting SEM begeleidt Basispoort leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen bij het implementeren van de Edu-V afspraken. Maar wat houdt deze rol precies in? En wat kunnen leveranciers verwachten wanneer ze met Basispoort in die rol samenwerken?
Jan Willem Besteman en Edwin Kense zijn twee sleutelfiguren binnen Basispoort die nauw betrokken zijn bij de implementatie van Edu-V. “De keuze van Basispoort om implementatiepartner van Edu-V te worden, was geen toevallige. Het past binnen de bredere missie van Basispoort om innovatie in het onderwijs te bevorderen en drempels voor nieuwe partijen te verlagen. Bovendien sluit het prima aan bij de rol die we al hebben. We hebben meer dan 13 jaar ervaring met de implementatie van technische standaarden”, aldus Jan Willem. Als projectleider fungeert hij als de verbindende schakel tussen Basispoort en de leveranciers die de Edu-V afspraken implementeren. “Ik coördineer en plan alle communicatie,” legt Jan Willem uit. Zijn verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat alle partijen op één lijn zitten en dat het implementatieproces soepel verloopt.
Edwin, technisch coördinator bij Basispoort, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Edu-V architectuurkader, het technisch fundament van de afspraken waar leveranciers aan moeten voldoen om een Edu-V keurmerk te verkrijgen. Zijn kennis en ervaring is daarbij van onschatbare waarde gebleken en die zet hij nu in bij het proces van implementatie van de afspraken door leveranciers. In de rol van implementatiepartner ziet Edwin toe op zorgvuldige toepassing van de technische afspraken in de systemen van leveranciers die een keurmerk aanvragen.
“Onze rol is om de markt goed te kennen en onze kennis in te zetten om de technische implementatie soepel te laten verlopen. Een van onze belangrijkste verantwoordelijkheden is ervoor te zorgen dat er over de verschillende sectoren heen niet alleen een uniformering van de berichten plaatsvindt, maar dat de processen ook zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd.” aldus Edwin. Door jarenlange ervaring in het primair onderwijs, weten Edwin en zijn team precies wat nodig is om processen te laten slagen.
Als implementatiepartner voor Edu-V ondersteunt Basispoort niet alleen leveranciers die een koppeling hebben met het Basispoort platform, maar alle leveranciers die een of meerdere Edu-V gegevensdiensten willen implementeren in het primaire onderwijs. De begeleiding die Basispoort levert als Edu-V implementatiepartner gaat verder dan enkel technische ondersteuning.
Het proces begint met een intakegesprek bij Edu-V, waarna de implementatiepartner de verdere begeleiding overneemt. “We begeleiden ze op maat, afhankelijk van waar ze staan en welke services ze nodig hebben,” zegt Jan Willem. Dit kan variëren van collectieve bijeenkomsten tot één-op-één sessies, afhankelijk van de complexiteit van de implementatie.
Een belangrijk onderdeel van het proces is het testen en kwalificeren van de systemen van leveranciers. Edwin legt uit: “We hebben verschillende rollen: collectief en individueel begeleiden, zodat ze zover kunnen komen dat ze de testen doorkomen en door Edu-V gekwalificeerd worden.” Het Edu-V keurmerk is essentieel voor leveranciers om hun digitale onderwijs- en leermiddelen succesvol te kunnen aanbieden in het Nederlandse onderwijs.
Inmiddels zijn de eerste leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen gestart met het implementeren van de Edu-V afsprakenl. Deze eerste fase – release – vindt plaats dit najaar en markeert een belangrijke stap in de uitrol van Edu-V keurmerken in het Nederlandse onderwijs. Leveranciers die nu een keurmerk aanvragen en deelnemer willen worden van het Edu-V ecosysteem, en actief zijn in het primair onderwijs kunnen rekenen op de ondersteuning en begeleiding door Basispoort om ervoor te zorgen dat hun producten en diensten voldoen aan de Edu-V afspraken. Leveranciers die actief zijn in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen deze ondersteuning verwachten van Stichting SEM.
De rol van Basispoort als implementatiepartner voor Edu-V is niet alleen technisch van aard, maar ook strategisch cruciaal voor de verdere digitalisering van het Nederlandse onderwijs. Door nauw samen te werken met leveranciers en hen te begeleiden bij elke stap van het proces, helpt Basispoort om de positie van leveranciers in een steeds complexer ecosysteem van digitale onderwijs- en leermiddelen te versterken.
Blijf de releasekalender in de gaten houden en grijp de kans om samen met Basispoort en Edu-V het verschil te maken in het Nederlandse onderwijs. Naar verwachting zal het vanaf medio oktober weer mogelijk zijn om in te tekenen voor de volgende fase van Edu-V.
Nieuwsbrief
Geen belangrijk nieuws missen? Abonneer je dan nu op de nieuwsbrief van Edu-V!
Meld je aan