Klankbordgroep verslag

Betreft Klankbordgroep activiteit Combineren en arrangeren van leermateriaal’ 
Methode Bijeenkomst
Periode 26 november 2024 
Voorzitter werkgroep Judith ten Brummelhuis 
Feedback namens scholen
13
Doelen
Inventariseren oriëntatieproces op leermiddelen  
Vraagstelling 
  • In welke mate speelt het school- en onderwijsbeleid een rol bij het oriëntatieproces op leermiddelen? 
  • Welke knelpunten ervaren scholen bij het oriëntatieproces op leermiddelen? 
  • Hoe kunnen leveranciers bij de oriëntatie op leermiddelen ondersteunen en waar lopen leveranciers nu tegenaan? 

Inzichten | rol school- en onderwijsbeleid

De reacties lopen uiteen over de mate waarin school- en onderwijsbeleid een rol speelt in het oriëntatieproces op leermiddelen. De rode draad is dat het enige rol speelt.  
Er is gesproken over de kloof tussen bestuurders en leraren. Dit komt vooral naar voren in de wijze waarop het beleid wel of niet wordt doorvertaald naar de keuzes van leraren. Op sommige scholen hebben de leraren meer vrijheid in hun keuzes dan op andere scholen.   
Het leermiddelenbeleid heeft de meeste invloed op het oriëntatieproces, maar ook ICT-beleid en financiële overwegingen worden als belangrijke factoren genoemd. Daarnaast wordt het gebrek aan beleid en het tijdsgebrek om goed te oriënteren ook aangestipt.  
Aangegeven wordt dat bij een aanbesteding het leermiddelenbeleid eens in de vier jaar veel aandacht krijgt, terwijl dit in de tussenliggende jaren minder prominent is. 
Op scholen zijn voornamelijk leraren betrokken bij het oriëntatieproces. Betrokken zijn ook: teamleiders, ICT-coördinatoren, leermiddelencoördinatoren en directeuren.  
De grootte van de groep betrokken medewerkers is afhankelijk van de fase in het proces. Leraren geven hun behoeften door, daarna worden de overige rollen betrokken. Als het aan de leraren ligt, wordt er niet afgeweken van hun voorkeuren.  

Inzichten l knelpunten scholenset leerdoelen en werkvormen

De rode draad van de knelpunten van scholen is het gebrek aan inzicht en transparantie, zowel in het totaalaanbod en specifieke methoden, als in de kosten. Het beschikbare budget wordt ook als knelpunt benoemd.  
Scholen geven aan dat het moeilijk is om een methode volledig te overzien en te beoordelen voor alle niveaus en leerjaren. 
Leveranciers benoemen dat scholen, mede door tijdsgebrek, hun vraag onvoldoende kunnen formuleren en concreet maken wat ze nodig hebben.      
Er is besproken of scholen eisen kunnen stellen aan leveranciers. De reacties hierover lopen uiteen – leveranciers geven aan dat ze deze eisen/wensen willen horen, maar scholen geven aan vaak een afwijzing te krijgen als ze hun eisen/wensen willen doorgeven 

Inzichten l ondersteuning en knelpunten leveranciers

De ondersteuning door leveranciers wordt als wisselend ervaren. Hoewel catalogi beschikbaar zijn van individuele uitgevers en distribiteurs, vinden scholen deze niet altijd even transparant. Leveranciers geven aan dat zij ondersteuning bieden, maar scholen zichzelf geen tijd gunnen voor deze ondersteuning. Het koppelpunt van Kennisnet wordt ook genoemd, maar op dit moment biedt dat geen totaaloverzicht doordat niet alle aanbieders van leermateriaal hun aanbod hierin opnemen.   
Als knelpunten bij leveranciers wordt onder andere de kloof tussen directie en leraren aangegeven en dat scholen niet goed weten wat zij willen. Leveranciers lopen er daarnaast tegenaan dat scholen vaak lang de tijd nodig hebben om te formuleren wat ze nodig hebben, waardoor het productieproces in de knel komt