• Interviews

Innovatie en samenwerking: Hoe stichting SEM organisaties versterkt

Stichting SEM speelt al jaren een sleutelrol binnen het educatieve veld. Als ketenregisseur en implementatiepartner van het programma Start Schooljaar zorgt zij ervoor dat digitale leermiddelen tijdig bij leerlingen terechtkomen en systemen efficiënt samenwerken. Met de komst van Edu-V ondersteunt SEM nu ook leveranciers in het voortgezet onderwijs bij het correct toepassen van de Edu-V afspraken. Hierdoor kunnen zij een nog bredere rol spelen in het waarborgen van een soepele gegevensuitwisseling tussen scholen en leveranciers, zodat digitale leermiddelen effectief en probleemloos beschikbaar komen voor leerlingen en studenten. Maar wat betekent dit concreet voor scholen en leveranciers? 

Jos Brouwer, directeur en ketenregisseur van SEM, benadrukt: “Onze verantwoordelijkheid ligt in het regisseren van wat we nu de keten noemen, maar wat met Edu-V een ecosysteem van partijen wordt. Wij zorgen al jaren binnen ons programma Start Schooljaar ervoor dat leveranciers en scholen soepel samenwerken en digitale leermiddelen efficiënt en veilig worden uitgewisseld.” Voor Jos ligt de kracht van SEM in hun ervaring binnen de keten en het begeleiden van leveranciers. “We kennen onze deelnemers en weten precies hoe we de keten efficiënter kunnen laten werken en risico’s kunnen beheersen, vooral tijdens kritieke periodes zoals de zomer wanneer de systemen getest en uitgerold moeten worden.” De keuze van SEM om implementatiepartner van Edu-V te worden, is volgens Jos “een logische stap”. “Edu-V biedt ons de kans om te professionaliseren en verder te innoveren.” 

Hestia Monster is manager wijzigingen en testen en heeft een cruciale rol in dit proces. “Wij hebben een aanpak ontwikkeld waarbij alle partijen betrokken worden bij ketentesten. Dit zorgt ervoor dat alles operationeel klaarstaat voor de start van het schooljaar. We willen zeker zijn dat elke leerling en student op de eerste schooldag toegang heeft tot het lesmateriaal, en dat de systemen zonder problemen functioneren.”  

Testen en regie: waarborg voor kwaliteit

Naast de ketentesten voor het schooljaar werkt SEM ook intensief aan het testen van de Edu-V afspraken. “We gebruiken onze bestaande processen als basis voor het testen van de Edu-V afspraken,” legt Jos uit. “Dezelfde regievoering die we toepassen voor onze eigen afspraken, zullen we ook gebruiken voor de uitrol van de Edu-V afspraken. We bieden ondersteuning bij de implementatie en coördineren het hele proces om te zorgen dat leveranciers de afspraken conform de Edu-V eisen implementeren.” 

Hestia voegt toe: “Wat we nu zien, is dat er soms problemen ontstaan doordat er geen bindende afspraken zijn. Met Edu-V kunnen we dat oplossen. Het biedt een schone lei, waarbij alle leveranciers dezelfde afspraken volgen en er geen ruimte is voor afwijkingen. Dit voorkomt operationele problemen voor scholen in de praktijk.” 

Voor leveranciers betekent de samenwerking met SEM dat zij uitgebreide ondersteuning krijgen. “We coördineren testtrajecten, organiseren deep dives en houden stand-ups om problemen tijdig te signaleren en op te lossen,” legt Jos uit. “Leveranciers die deelnemen aan de Edu-V release worden door ons begeleid in het hele proces. De uitkomsten van de testen dienen als input voor de kwalificatie door Edu-V.” 

Sinds april kunnen leveranciers zich aanmelden om zich aan te sluiten bij Edu-V. Inmiddels zijn al 50 leveranciers bezig met het implementeren van de afspraken. Leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen voor het primair onderwijs worden hierbij ondersteund door Stichting Basispoort, die eveneens als implementatiepartner fungeert. Stichting SEM begeleidt leveranciers van producten voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. 

Op de vraag hoe vaak per jaar leveranciers begeleid worden en testmogelijkheden krijgen, antwoordt Jos: “We streven ernaar dit proces twee keer per jaar aan te bieden, zodat leveranciers hun systemen kunnen laten testen, voorafgaand aan releases in januari en juli.” 

Voordelen voor scholen en leveranciers

De voordelen voor scholen en leveranciers zijn volgens Hestia duidelijk. “Digitaal onderwijs biedt zowel kansen als uitdagingen. Digitale onderwijs-, en leermiddelen met het Edu-V keurmerk geven scholen de zekerheid dat de gegevensuitwisseling van deze middelen voldoet aan een aantal belangrijke eisen voor privacy en informatiebeveiliging. Daarnaast maken digitale middelen met een Edu-V keurmerk gebruik van dezelfde standaarden voor gegevensuitwisseling. Dit vermindert de technische complexiteit en tijdsinvestering die normaal gevraagd wordt voor het koppelen van verschillende systemen. Voor leveranciers wordt het zo gemakkelijker om aan te sluiten op andere systemen van scholen en van andere leveranciers. Dat vereenvoudigt de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve diensten.” 

Jos benadrukt dat de komst van Edu-V een belangrijke stap is voor SEM: “Het is een spannende uitdaging en we zien veel kansen om de keten verder te professionaliseren. We zijn enthousiast om er een succes van te maken en te laten zien dat Edu-V echt het verschil kan maken.” 

Word ook deelnemer van Edu-V

Blijf de releasekalender in de gaten houden en grijp de kans om samen met Stichting SEM, Basispoort en Edu-V het verschil te maken in het Nederlandse onderwijs. Naar verwachting zal het vanaf medio oktober weer mogelijk zijn om in te tekenen voor de volgende fase van Edu-V.