De juiste leermiddelen en -materialen aan kunnen bieden op het juiste moment; veel leerkrachten en docenten zoeken vaak naar extra leermateriaal binnen en buiten de methode voor hun leerlingen en studenten. Het zoeken en vinden van aanvullend leermateriaal is vaak tijdsintensief. Daarom werkt de werkgroep ‘Combineren en arrangeren van leermateriaal’ aan afspraken die de vindbaarheid van leermateriaal verbeteren en zorgen ervoor dat leerkrachten en docenten beter aansluiten bij de leerbehoefte van leerlingen en studenten.
Onlangs kwamen negen geïnteresseerden uit scholen online bijeen, vier scholen gaven vooraf hun schriftelijke input. Zij gaven hun feedback op negen vooraf geformuleerde vragen, deze vragen vormden een vervolg op de eerste oriëntatie tijdens de voorgaande focusgroepsessie.
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat bijna alle aanwezige scholen ten minste één of meerdere keren per week naar extra leermateriaal binnen de methode of aanvullend leermateriaal buiten de methode zoeken. Zij zoeken op veel verschillende manieren naar aanvullend leermateriaal. Daarbij vinden zij het een belangrijk aandachtspunt om het leermateriaal via een centrale omgeving aan te bieden. Een uitgebreide beschrijving van de inzichten bij de negen vragen vind je in het verslag.
De onderstaande tabel geeft de reactie van scholen weer op vraag 5: ‘Welke drie labels vinden jullie het meest belangrijk om op te kunnen zoeken naar aanvullend leermateriaal?’
Kunnen zoeken op ‘onderwerp’ bleek uit deze vraag hoge prioriteit te hebben voor de meeste scholen. De meningen waren verdeelder over andere labels, zoals bijvoorbeeld de labels ‘vak en niveau’, en ‘soort opdracht’.
Deze sessie is onderdeel van het co-creactieproces waarbij scholen en leveranciers op diverse momenten en in diverse samentellingen meedenken en feedback geven. De uitkomsten zien we als indicatie en niet als een volwaardig representatief onderzoek.
Edu-V organiseert regelmatig klankbordgroep- en focusgroepactiviteiten, waarin we samen nadenken over de afspraken achter het keurmerk. De inbreng van scholen en leveranciers tijdens deze sessies helpt ons om een keurmerk te ontwikkelen dat aansluit bij de praktijk.
Vind je het interessant om mee te denken over het combineren en arrangeren van leermateriaal? De komende periode kunnen we jouw input zeker gebruiken. Als je je aanmeldt voor co-creatie, sturen we je een uitnodiging om deel te nemen aan een werkgroep, focusgroep of de klankbordgroep.