Bouw mee aan Edu-V

Deel jouw feedback over de afspraken die de basis vormen van het Edu-V keurmerk

Edu-V is een keurmerk voor digitale gegevensuitwisseling in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs. Binnen de stichting werken publieke en private partijen samen om de afspraken, die de basis vormen van het keurmerk, te ontwikkelen, te beheren en toe te zien op de naleving. Jij kunt hieraan bijdragen.

We noemen deze vorm van samenwerken ‘co-creatie’. En meedoen aan co-creatie of meebouwen aan het keurmerk kan op verschillende manieren en al vanaf één uur per kwartaal. Of je nu weinig of veel tijd aan het bouwen van het Edu-V keurmerk wil en kan besteden, we hebben voor iedereen een passende vorm.

Scholen en leveranciers werken samen aan de afspraken die de basis vormen van het Edu-V keurmerk. Zo zorgen we ervoor dat deze goed aansluit bij de behoeften van leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten. De aanpak bestaat uit 3 stappen:

1. Conceptafspraken uitwerken in werkgroepen
In de werkgroepen leggen we de basis voor het Edu-V keurmerk en maken we afspraken voor digitale gegevensuitwisseling in het onderwijs. Deze werkgroepen bestaan uit vertegenwoordigers van scholen en leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen.

2. Toetsing van de conceptafspraken in de klankbordgroep en focusgroepen
De conceptafspraken, gemaakt door de werkgroepen, toetsen we bij een grotere groep scholen en leveranciers. Dat doen we via de klankbordgroep en focusgroepen. Klankbordgroep- en focusgroepleden denken mee over de bruikbaarheid en toepasbaarheid van de afspraken in de praktijk.

3. Definitief maken van de afspraken
De getoetste en eventueel bijgestelde afspraken leggen we na besluitvorming definitief vast in het Edu-V Afsprakenstelsel. Dit afsprakenstelsel vormt de basis voor het Edu-V keurmerk.

In onze werkgroepen, focusgroepen en in de klankbordgroep kunnen vertegenwoordigers van scholen en leveranciers meedenken en meebouwen aan het Edu-V keurmerk. Leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen die voldoen aan de afspraken mogen het Edu-V keurmerk gebruiken.

Ontdek hieronder de verschillende manieren waarop je kunt meebouwen en welke vorm bij jou past:

Werkgroep
Als werkgroeplid maak je samen met collega’s uit het onderwijs afspraken over digitale gegevensuitwisseling. Je denkt mee, geeft feedback en legt conceptafspraken voor aan de klankbordgroep en focusgroepen. Vervolgens pas je deze aan en leg je ze voor ter besluitvorming.

Lid zijn van een werkgroep vraagt actieve betrokkenheid en aanwezigheid bij (online) bijeenkomsten elke vier – zes weken. De tijdsinvestering voor werkgroepleden is ongeveer 6 uur per maand. Iedere werkgroep telt ongeveer 10 – 15 personen, waaronder zowel scholen als leveranciers. Bekijk de leden van de huidige werkgroepen.

Focusgroepen
Focusgroepen bestaan uitsluitend uit scholen. Scholen zijn de gebruikers van het Edu-V keurmerk en daarom is het belangrijk dat de afspraken aansluiten bij de praktijk. Regelmatig toetsen we dan ook conceptafspraken bij scholen. Daarbij letten we vooral op de manier waarop deze in de dagelijkse werkzaamheden worden toegepast.

Meedenken kost minder tijd dan in een werkgroep en er is geen IT-kennis nodig. Focusgroepen komen enkele keren per jaar bijeen. Het is een laagdrempelige manier om betrokken te zijn en mee te bouwen aan het Edu-V keurmerk.

Klankbordgroep
De klankbordgroep bestaat uit scholen én leveranciers. Zij delen hun feedback, ideeën en ervaringen op een meer generiek niveau dan de focusgroepen, waardoor we kunnen toetsen of de uitkomsten van de werkgroep breed toepasbaar zijn.

Als lid van de klankbordgroep doen we een paar keer per jaar (online) een beroep op je, waarna je zelf kunt beslissen of je mee wilt denken. We vragen wel dat je aan minimaal één activiteit per jaar deelneemt. Dit maakt je bijdrage minder tijdsintensief dan in een werkgroep, maar wel net zo belangrijk.

Binnen Edu-V hebben we vier werkgroepen die afspraken ontwikkelen die betrekking hebben op een specifieke praktijksituatie op school en zes werkgroepen die ondersteunend zijn. De focusgroepen- en klankbordgroep activiteiten sluiten aan bij de onderwerpen van de werkgroepen.

Afspraken over praktijksituaties 

Ondersteunend  

We streven ernaar dat alle leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs voordeel hebben van het keurmerk. Daarom is het nodig dat vanuit verschillende rollen en praktijksituaties wordt meegedacht over de invulling ervan. Als je digitalisering in het onderwijs belangrijk vindt, is dit dé plek om daaraan bij te dragen.

De voordelen van co-creatie:

  1. Met jouw input zorg je ervoor dat de afspraken achter het keurmerk aansluiten bij de specifieke behoeften en uitdagingen van jouw organisatie.
  2. Je draagt bij aan een betere samenwerking tussen scholen en leveranciers, wat leidt tot effectievere en efficiëntere afspraken.
  3. Door aan te sluiten, kun je je netwerk uitbreiden en kennis delen met collega’s buiten jouw organisatie.

Werk je op een school of bij een leverancier van digitale onderwijs- en leermiddelen? Dan nodigen we je van harte uit om met ons mee te bouwen aan het keurmerk. Jouw huidige kennis en ervaring zijn voldoende om een waardevolle bijdrage te leveren. Als er toch specifieke kennis nodig is, dan vind je dit in de uitnodiging voor een klankbordgroep- of focusgroep bijeenkomst. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een waardevolle rol kan spelen in onze activiteiten.

Gelukkig denken al veel partijen mee met Edu-V, zowel scholen als leveranciers. Op deze pagina vind je veel van de betrokken scholen en leveranciers. We streven naar een goede balans tussen primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs, evenals tussen kleine en grote leveranciers, en publiek en private partijen.

Edu-V organiseert regelmatig klankbordgroep- en focusgroep bijeenkomsten, waarin we samen nadenken over de afspraken achter het keurmerk. Jouw inbreng tijdens deze sessies helpt ons om een keurmerk te ontwikkelen dat aansluit bij de praktijk.

Op deze pagina vind je de meest recente activiteiten. Bekijk hier het volledige overzicht en lees dit artikel voor meer informatie over onze voortgang.

Klankbordgroep activiteiten

Activiteit Datum Verslag
Marktverkenning ‘Combineren en arrangeren van leermateriaal’ 26-09-2024 Bekijk het verslag
Marktverkenning ‘Evalueren leervoortgang en -resultaten’ 12-09-2024 Bekijk het verslag
Exitprocedure 27-06-2024 Bekijk het verslag

Focusgroep activiteiten

Activiteit Datum Verslag
Combineren en arrangeren van leermateriaal 8-10-2024 Bekijk het verslag
Marktverkenning ‘Combineren en arrangeren van leermateriaal’ voorjaar en zomer 2024 Bekijk het verslag
Marktverkenning ‘Verwerven en in gebruik nemen digitale leermiddelen’ maart en april 2024 Bekijk het verslag

We bekijken jouw profiel en beschikbare tijd om te zien in welke groep jouw ervaring en ideeën het beste passen. We stemmen dit met je af, nodigen je uit voor de activiteiten en zorgen dat je over alle benodigde informatie beschikt om mee te denken en bouwen.

Ik heb interesse

Leuk dat je wilt meebouwen aan het Edu-V keurmerk! Door je aan te melden, kun je jouw kennis en ervaringen delen in onze werkgroepen, focusgroepen of klankbordgroep. Samen maken we afspraken die werken voor scholen en leveranciers.

Werk je voor een leverancier? Vul dan het formulier hieronder in.
Werk je voor een school? Dan kun je je op deze pagina aanmelden.

Meer weten? Ik help je graag verder!

Lotte Baak

Community manager

Small@1x
Small@1x
Small@1x