Producten met het Edu-V keurmerk geven scholen de zekerheid dat de gegevensuitwisseling voldoet aan een aantal belangrijke eisen voor informatiebeveiliging en privacy. Een handig en betrouwbaar hulpmiddel dus, bij de keuze en inkoop van digitale onderwijs- en leermiddelen. Maar er zijn meer voordelen. Zo maken de digitale middelen met een Edu-V keurmerk allemaal gebruik van dezelfde standaarden voor gegevensuitwisseling. Dat maakt het technisch makkelijker om systemen aan elkaar te koppelen. Meer over de voordelen lees je hier.
Als school gebruik je veel digitale applicaties die persoonsgegevens van leerlingen, ouders en medewerkers verwerken. Deze applicaties wisselen ook gegevens uit met leveranciers én onderling. Stichting Edu-V kwalificeert deze applicaties op de volgende manier:
1. Basiskwalificatie Informatiebeveiliging en Privacy (IBP)
De eerste stap is de basiskwalificatie voor IBP. Hierin toetsen we de modelverwerkersovereenkomst. We beoordelen of de leverancier van digitale onderwijs- en leermiddelen de modelverwerkersovereenkomst, inclusief de bijlagen, volledig en correct heeft ingevuld en toepast. Deze overeenkomst is een doorvertaling van de AVG en vereist transparantie over het type gegevens dat wordt verwerkt, de redenen voor de verwerking en de manier waarop deze gegevens worden verwerkt en beveiligd.
2. Kwalificatie van de applicatie(s)
Vervolgens kwalificeert de stichting de applicaties; Edu-V stelt vast of de correcte standaarden zijn gebruikt voor het uitwisselen van gegevens, zoals toetsresultaten of vakinformatie van een leerling of student én of die standaarden correct en compleet zijn geïmplementeerd in de applicatie. Welke standaarden nodig zijn, hangt af van het type applicatie en het type data dat verwerkt wordt.
Inkoper, leermiddelencoördinator, docent, leermiddelencoördinator, applicatiebeheerder: iedereen die betrokken is bij het selecteren van digitale middelen kan vanaf begin 2025 het Edu-V keurmerk gebruiken.
Keurmerk checken: kijk in het register.